Så sätter du mål för din e-learning
När du står inför uppstarten av att dra igång ett e-learningprojekt kan det kännas lockande att dyka rakt in i innehållet. Vad ska utbildningen handla om? Vad ska den innehålla? Vilka delar ska ni ha med? osv osv. Befinner du dig i denna sits behöver du pausa och backa bandet. En bra utbildning når sitt mål - därför är det också målen du behöver börja med när du ska skapa din e-learning. Och vet du vad - lyckas du formulera dina mål rätt så kommer innehållet ofta naturligt av sig själv.
Effektmål och kunskapsmål
När det kommer till mål så kan det vara bra att dela upp dessa i två olika kategorier: Kunskapsmål och Effektmål. Så vad innebär dessa då? Jo, kunskapsmålen handlar om att definiera vad det är du vill att deltagarna ska lära sig samt ta med sig från utbildningen. Effektmål syftar till den effekt du vill att utbildningen ska resultera i, exempelvis ett förändrat beteende eller inställning.
Exempel:
Du vill skapa en utbildning om hållbarhet på din arbetsplats. Ett av målen är att deltagarna ska lära sig hur stor och onödig pappersförbrukning kontoret har. Detta ska ha effekten att medarbetarna i större utsträckning använder kontorets digitala verktyg istället för att använda sig av fysiska papper.
Bara genom att sätta dessa mål ovan har du fått fram att ni i utbildningen kommer att behöva skapa innehåll som lär medarbetarna varför det är mer hållbart att dra ner på pappersförbrukningen, vilka alternativ som finns och hur de kan använda dessa, samt hur deras minskade pappersförbrukning kan bidra till förbättring.
Att sätta effektmål
När du ska jobba fram dina effektmål är det bra att börja med att sätta dig in i nuläget: Hur är det nu? Föreställ dig sedan hur du vill att något ska vara efter genomförd utbildning. Där har du effekten och utifrån den utformar du utbildningens effektmål.
Bra frågor att ställa när du jobbar fram effektmål:
Vad ska utbildningen leda till?
Vad vill vi uppnå?
Vilka förändringar vill vi se?
Vilka mätbara effekter vill vi se?
“En bra utbildning når sitt mål, därför är det också målen du behöver börja med när du ska skapa din e-learning.”
Att sätta kunskapsmål
Kunskapsmål handlar som sagt om vad deltagarna ska förstå, kunna, utföra eller förhålla sig till efter genomförd utbildning. Kunskapsmålen är därför också i högsta grad det som styr innehållet i din utbildning. Som du såg i exemplet vi tog tidigare så blev det plötsligt väldigt tydligt vad utbildningen behövde innehålla efter att vi klargjort vad deltagarna behövde lära sig.
För att kunna sätta denna typ av mål behöver du också sätta dig in i målgruppen. Du behöver förstå vad de har för utgångspunkt och förutsättningar inför den utbildning du ska skapa. Några bra saker att fundera på rörande målgruppen i förhållande till kunskap är:
Vilken kunskap har de redan?
Vilken kunskap de saknar?
Vilken kunskap besitter dom som de inte använder sig av?
Varför använder de sig inte av den kunskap de har?
Ställ dig också frågan: Vilka kunskaper behöver deltagarna för att effekten av utbildningen ska kunna uppnås?
Psst: HÄR hittar du några bra tips för att komma igång med din målgruppsanalys
Tips! Kunskapsmålen är bra verktyg att använda dig av för att gallra i utbildningen. Ofta är det många som vill vara med och tycka och tänka angående vad som “måste” finnas med i en utbildning. Checka då av detta mot målen - fyller innehållet inte någon funktion i förhållande till målen, nä - då ska det helt enkelt inte vara med i denna utbildning.
Avslutningsvis
Våga vara specifik, utmana och ifrågasätt när du jobbar fram målen. Ställ följdfrågor för att komma till kärnan av problemet som du vill att din utbildning ska lösa. Ju mer konkret du kan vara i dina mål, desto lättare kommer det vara för dig i nästa steg, när du ska skapa en outline för din utbildning.
Vi är Lernova, din vän i världen av e-learning. Vi digitaliserar utbildningar och skräddarsyr e-learnings efter dina behov - alltid med rätt fokus, effekt och det där lilla extra.