E-learning, eller elektroniskt lärande
E-learning kan i stora drag beskrivas så enkelt som utbildning som sker digitalt. E-learning kan se ut på många olika sätt men det som kanske mest karaktäriserar denna typ av utbildning är möjligheten att aktivera deltagaren genom olika interaktiva moment.
E-learning är ett effektivt, tillgängligt och flexibelt sätt att jobba med kompetensutveckling. Dessutom är det en kul och lärorik metod som utmanar den gamla klassrumsmodellen.
Varför E-learning?
Vi lär oss bäst när något är relevant, har ett tydligt mål och är interaktivt - och det är precis detta som är styrkan i e-learning.
Genom att kombinera en stark pedagogik med teknik och interaktionsdesign inkluderas och stimuleras fler sinnen i inlärningsprocessen. Ju fler sinnen och metoder vi använder, desto större är chanserna att vi faktiskt tar till oss informationen och utbildningsmaterialet.
Förutom en effektiv inlärningsmodell erbjuder e-learning också möjligheten för fler deltagare att ta del av utbildningsmaterialet och göra det på sina egna villkor - var de vill och när det passar.
Så kan du använda dig av e-learning
För företag och organisationer öppnar e-learning dörrar till flexibel och anpassningsbar utbildning som också ökar effektiviteten och konkurrenskraften. E-learning används idag i många olika sammanhang och för olika syften.
Några exempel på områden för e-learning:
Onboarding
Företagscertifieringar och utbildningsprogram
Produktutbildning
Försäljningsträning
Kontinuerlig kompetensutveckling
🤸 Flexibilitet
Till skillnad från traditionell utbildning begränsas inte e-learning av tid och rum. Deltagarna ges möjlighet att ta del av utbildningen när det passar deras schema, snarare än tvärtom. Med rätt förutsättningar från start kan strukturen och upplägget för utbildningen också anpassas efter målgruppens villkor och utifrån hur deras arbetsdagar ser ut.
💰 Kostnadseffektivt
De ekonomiska fördelarna med e-learning är många. Att skapa en e-learning är, till stor del, en engångsinvestering, men slutprodukten kan i sin tur användas om och om igen och av hur många deltagare du vill. Anställda behöver inte heller avsätta hel- eller halvdagar för att gå på kurs eller utbildning, utan kan ta del av materialet när det passar. Som organisatör eller arbetsgivare slipper du också kostnader kring fysiska läromedel, resor och utbildningslokaler.
🌿 Hållbart
Genom att minska behovet av fysiska resurser och resande till utbildningsplatser bidrar e-learning till en mer hållbar utbildningsmodell. Eftersom genomförandet av e-learning inte behöver vara knutet till en viss tid eller plats kan vi också skapa förutsättningar för en mer hållbar arbetsmiljö. Detta görs genom att anpassa utbildningens struktur efter deltagarnas dagliga rutiner och arbetsuppgifter och därmed underlätta deltagandet.
E-learnings med mål och effekt
En bra e-learning når sina mål och uppnår en önskad effekt! När vi skapar e-learning sätter vi alltid, tillsammans med kunden, tydliga mål och effekter för utbildningen. Detta för att säkerställa ett resultat där deltagarna tar till sig rätt typ av kunskap och att detta vidare bidrar till en önskad effekt inom organisationen.
Bra att fundera över inför ditt e-learning projekt
Oavsett vad du behöver hjälp med när det kommer till e-learning, så kan vi på Lernova hjälpa dig. Några saker som kan vara bra att fundera och reflektera över inför ditt e-learningprojekt är följande:
-
Ska du ha ljud i utbildningen? Om ja, vem ska stå för ljudinspelning? Du själv, en professionell inläsare eller vill du använda AI-genererade ljudfiler? Om du vill inkludera befintligt filmmaterial - har det tillräckligt hög kvalitet? Har du bilder och grafik som vi kan använda eller ska vi leta bilder och skapa grafik åt er?
-
Ska eventuella filmer eller uppläsning ha undertext? Eller vill ni att vi ska skapa en kompletterande PDF med vad som sägs? Finns det ett krav på denna typ av tillgänglighetsanpassning i er organisation eller för målgruppen?
-
Behöver ni översätta er utbildning till flera språk? Har ni i sådana fall denna kompetens själva, eller vill ni att vi står för översättning?
-
Ska ni tillgänglighetsanpassas och till vilken nivå? 100% enligt WCAG AA, 100% enligt WCAG AAA eller bara vissa delar av kraven i WCAG?
Några exempel på vad man behöver tänka på när det gäller tillgänglighet:
Tillräcklig kontrast mellan färger
Tillräcklig textstorlek
Skärmläsare och/eller speaker
Undertext eller annat textalternativ
Alt-text på grafik
-
Hur ska ni dela utbildningen med er målgrupp? Har ni, eller ska ni skaffa ett LMS? Ett LMS - Learning Management System - är en lärplattform där ni kan samla, samordna och organisera era utbildningar. Kommer era användare att primärt gå utbildningen på mobil, surfplatta eller dator? Beroende på detta finns det olika författarverktyg som lämpar sig bäst.
När vi har färdigställt en e-learning exporterar vi den, antingen i ett format anpassat för webb eller som ett SCORM-paket. Vilket format som passar er bäst beror på hur ni ska använda er utbildning. Om ni vill kunna spåra vilka användare som slutfört kursen ska den exempelvis ligga på en plattform där deltagarna behöver logga in, men om ni vill lägga den öppet kan ni exempelvis lägga den på er hemsida.