Författarverktygen Storyline 360 och Rise 360, skillnader, fördelar och nackdelar
Inom världen av e-learning så pratar man ofta om författarverktyg. Men vad är ett författarverktyg kanske du undrar - jo, det är alltså själva programmet som man producerar själva utbildningen i. En av de största aktörerna på marknaden när det kommer till just författarverktyg är Articulate som står bakom två av de mest välanvända programmen när det kommer till produktion av e-learning: Storyline och Rise. Här nedan tar vi en närmare titt på vad som skiljer dessa två åt samt diskuterar för- och nackdelar för respektive program.
Articulate
Articulate är som sagt en av marknadens jättar och har utvecklat produkter för e-learning sedan början av 2000-talet. Ett av deras första program, och som fortfarande är i bruk, är Studio 360. Detta är ett plugin som används i PowerPoint för att kunna addera interaktivitet och generera ett paket som går att spåra i ett LMS*. Så varför pratar vi om Studio 360, undrar du kanske? Jo, många menar att Storyline är en vidareutveckling av just Studio eftersom gränssnittet i Storyline påminner mycket om just Powerpoint.
*LMS är en förkortning av Learning Management System. Detta är en plattform för att distribuera och administrera dina utbildningar.
Storyline 360
Den första versionen av Storyline lanserades redan 2012 men genomgick en ordentlig uppdatering fyra år senare. Den version som då kom 2016 är också i sin helhet den vi använder idag, plus många uppdateringar såklart. Att jobba i Storyline är lite av en mix av PowerPoint och förenklad kodning. Därför är det också mer tids- och kunskapskrävande. Å andra sidan så erbjuder detta också oändliga möjligheter där praktiskt taget allt är möjligt att skapa om bara vilja, kunskap och tid finns.
Rise 360
I samband med den stora uppdateringen som Articulate gjorde 2016 lanserades också programmet Rise 360 - ett något modernare och framförallt enklare författarverktyg. Programmet, som till stor del består av färdiga mallar, är webbaserat och komponentbaserat, vilket gör det enkelt att skapa snygga utbildningar utan några omfattande förkunskaper.
Vad ska man tänka på när man väljer författarverktyg?
Trots att Storyline och Rise skiljer sig markant åt så erbjuder de båda möjligheter att skapa interaktiva och engagerande utbildningar. Men, som med allt annat så finns det för- och nackdelar med båda programmen. Här nedan har vi gjort en övergripande sammanfattning av för- och nackdelarna med de två programmen:
Storyline 360
Fördelar
+ Stor möjlighet att göra skräddarsydda funktioner
+ Full kontroll över design och animationer
+ Fullt stöd för tillgänglighetsanpassning
Nackdelar
- Kursen blir skalbar - men inte responsiv
- Kräver mer teknisk kunskap för att producera
- Tar längre tid att producera
- Lång inlärningskurva
Rise 360
Fördelar
+ Kort inlärningskurvar
+ Kursen blir responsiv**
+ Går snabbt att producera
+ Enkelt att samarbeta i realtid
+ Enkelt att tillgänglighetsanpassa
Nackdelar
- Begränsat till de block finns fördefinierade
- Begränsat till de inställningar som finns
- Vissa block går inte att tillgänglighetsanpassa
** Utbildningen anpassar sig efter den enhet du använder för att gå utbildningen, exempelvis mobil, dator eller surfplatta.
Avslutningsvis
Å ena sidan är Storyline ett kraftfullt program där endast producentens kompetensnivå och fantasi sätter gränserna - men kräver å andra sidan tid, kunskap och i vårt tycke också ett intresse. Till skillnad är Rise är ett enkelt och modernt författarverktyg som alla med en licens och webbläsare kan använda. Men enkelheten kommer också på bekostnad av vad du kan göra. Programmet har således fler begränsningar och tillåter inte samma fria kreativitet som Storyline, utan är begränsad till de mallar som finns.
Vi är Lernova, din vän i världen av e-learning. Vi digitaliserar utbildningar och skräddarsyr e-learnings efter dina behov - alltid med rätt fokus, effekt och det där lilla extra.