Vad är ett LMS?

Befinner du dig inom sfären av e-learning så har du säkert stött på benämningen LMS - men vad är det egentligen?

Jo, LMS är i sig en förkortning för Learning Management System och är i stora drag är en digital plattform för att administrera, organisera och distribuera e-learning och andra former av digitalt utbildningsmaterial. Kanske har du hört benämningar som lärplattform, lärportal eller e-learning-plattform och då kan det vara bra att veta att dessa bara är olika benämningar för just LMS.

Vad kan man göra i ett LMS?

Ett LMS är alltså den plattform där du laddar upp och administrerar dina utbildningar men också den plattform som dina användare loggar in på och navigerar för att komma åt sitt utbildningsmaterial. Därför är det bra att förstå att ett LMS fyller många olika funktioner, både för dig som administrerar och för dina användare.

Administratör

Med ett LMS ges varje användare ett unikt inlogg, vilket gör att du som administratör kan se vilka individer som gör vad. Som administratör kan du bestämma vilka kurser eller utbildningar som ska vara tillgängliga för vilka  användare, du kan spåra deras olika inlärningsaktiviteter och följa upp resultat. 

Du bestämmer också vilka som ska ha administrativ tillgång i ditt LMS och i vilken utsträckning. På detta vis kan exempelvis chefer eller HR-personal få tillgång och därav en god inblick i medarbetarnas prestationer. Detta kan exempelvis hjälpa till att identifiera områden i organisationen som kan behöva förbättras eller utvecklas. 

Vill du, så kan ett LMS kan också integreras med andra verktyg och system i organisationen, exempelvis HR-system, CRM-system och rekryteringssystem. Detta kan öppna upp möjligheter för dig och din organisation att effektivisera och överföra information mellan system som vidare kan underlätta i arbetsprocesser. En del LMS erbjuder också integrerade författarverktyg, vilket gör det möjligt för dig att bygga enklare utbildningar direkt i LMS:et. 

 

Användare

Som användare har du fördelen att du kan logga in och få en översikt över de utbildningar du har tillgång till, se vilka kurser, moduler eller lektioner du genomfört och enkelt spåra var i en utbildning du befinner dig.

Måste man ha ett LMS?

Ett LMS är inget måste för att kunna distribuera e-learning - men det ska inte stickas under stol med att det underlättar. Däremot så bygger behovet av ett LMS helt och håller på vad du har för syfte med dina utbildningar och hur viktigt det är för dig att få tillgång till statistik på en individnivå. Har du inget behov av att kunna spåra dina användare och deras inlärningsaktiviteter kan du istället välja att skapa e-learning som läggs direkt på exempelvis en webbplats eller ett intranät. 

Sammanfattningsvis

Ett LMS är alltså en plattform där du laddar upp dina utbildningar och som tillåter dig att organisera och spåra såväl dina olika utbildningar som dina användare. Ett LMS är som sagt inget måste för att kunna publicera dina e-learnings, men underlättar hanteringen av ditt innehåll och möjliggör för  spårning och detaljerad statistik. Ett LMS kan också integreras med andra system i en organisation som i sin tur kan underlätta olika interna processer. Därför är det viktigt att du först tar reda på syftet med era utbildningar för att kunna veta om ni behöver ha ett LMS och i sådana fall vilka egenskaper detta LMS ska ha.  

 

Vi är Lernova, din vän i världen av e-learning. Vi digitaliserar utbildningar och skräddarsyr e-learnings efter dina behov - alltid med rätt fokus, effekt och det där lilla extra.

 
Föregående
Föregående

Vad är ett författarverktyg?

Nästa
Nästa

Författarverktygen Storyline 360 och Rise 360, skillnader, fördelar och nackdelar