Vad är ett författarverktyg?
När det kommer till e-learning så slängs det ofta med en massa ord och termer. Ett av dessa är författarverktyg - och med all rätt. Ett författarverktyg är en av huvudingredienserna när det kommer till skapandet av e-learning. Så låt oss titta lite närmare på vad ett författarverktyg är, hur det används och varför det bör användas.
Ett författarverktyg är det verktyg du använder för att bygga den tekniska delen av din e-learning. Det är alltså en programvara skapad för att du som producent ska kunna bygga och integrera, mer eller mindre, avancerade komponenter i din e-learning - utan att för den delen behöva behärska programmering.
Varför behöver du ett författarverktyg?
Det fina med författarverktyg är att de erbjuder interaktionsdesign. Med hjälp av olika komponenter, som exempelvis text, bild, animationer, video, ljud, voice-over, testfrågor och knappar, skapar du en utbildning där användaren, på ett eller annat sätt, aktiveras genom hela lärprocessen. Många författarverktyg erbjuder också i större eller mindre utsträckning möjlighet att skapa kunskapstest, quiz och certifieringar. Och det väl kanske just denna del, rörande interaktivitet, som många förknippar med författarverktyg - men det finns naturligtvis massor av andra funktioner och fördelar att känna till när det kommer till författarverktyg.
Funktioner och fördelar med ett författarverktyg
Författarverktyg erbjuder en bred variation av funktioner för att kunna möta olika behov när det kommer till skapandet av e-learnings. Här är några av de viktigaste funktionerna att ha koll på:
-
Erbjuder en redigeringsmiljö som tillåter dig att skapa och formatera text, multimediaelement och interaktiva komponenter.
-
Möjlighet att infoga interaktiva element såsom quiz, övningar, spel och simuleringar för att engagera användaren.
-
Möjlighet att integrera olika typer av multimedia som bilder, ljud och video för att förbättra inlärningsupplevelsen.
-
Flexibilitet att skapa kurser som kan anpassas till olika inlärningsstilar och behov.
-
Möjlighet att skapa kursmaterial som fungerar på olika enheter, inklusive datorer, surfplattor och mobiltelefoner.
-
Möjlighet att välja vad som ska kunna spåras i din utbildning. Det kan exempelvis vara spårning som visar om användaren genomfört hela utbildningen, en viss knapp användaren tryckt på eller vilka moment i utbildningen som användaren behöver “klara” för att få gå vidare.
-
Möjlighet att publicera din utbildning i SORM-format. SCORM är det format som krävs för att kommunicera med ett LMS*. Alltså att användarens utbildningsinformation och historik sparas i LMSet.
Bra att tänka på vid val av författarverktyg
Det finns mängder av författarverktyg att välja på och alla har sina för- och nackdelar. Exempelvis så finns det författarverktyg med näst intill oändliga möjligheter för dig att bygga vad du vill - men som är begränsade i sin responsivitet. Eller så finns det författarverktyg som är baserade på färdiga mallar som är busenkla att använda - men med begränsningar i vad du kan göra utöver mallarna. Därför är det viktigt att du vet vad som är viktigt för just din utbildning, eller för dig som ska producera, innan du väljer verktyg.
Integrerade författarverktyg och LMS
En del LMS* erbjuder integrerade författarverktyg. Dessa är ofta lätta att använda och jobba i - men, ofta också något begränsade i vad du kan göra. Är du sugen på ett kombinerat LMS/författarverktyg kan det också vara bra att veta att de utbildningar du skapar i detta LMS ofta också är låsta där. Skulle du någon gång vilja byta LMS eller använda din utbildning på någon annan plattform så är detta - i många fall - inte möjligt eftersom utbildningen är låst i det specifika LMS:et den skapats i.
Avslutningsvis
Ett författarverktyg är producentens bästa vän - men du bör välja din vän med omsorg. Det finns som sagt en djungel där ute som erbjuder en bred variation av funktioner för att möta olika behov och krav. Så var noga med att ha koll vad det är just du (och dina användare) behöver och vilka förutsättningar du som producent har. Faktorer som tid, förkunskaper, volym av utbildningar och responsivitet är några exempel på saker som kan påverka vilket författarverktyg som passar just dig och ditt projekt. Lycka till!
Mer nyfiken på författarverktyg? Då får du inte missa vårt blogginlägg Författarverktygen Storyline 360 och Rise 360, skillnader, fördelar och nackdelar.
*LMS står för Learning Management System och är en plattform där du kan administrera och distribuera dina utbildningar. Vill du läsa mer om LMS kan du göra det här.
Vi är Lernova, din vän i världen av e-learning. Vi digitaliserar utbildningar och skräddarsyr e-learnings efter dina behov - alltid med rätt fokus, effekt och det där lilla extra.