Rise 360: Microlearning vs. Course - så vet du vilket du ska välja!

För dig som arbetar i Rise 360 finns det i skrivande stund två huvudsakliga format att välja mellan när du ska bygga din utbildning; Course och Microlearning. Så,  hur vet du vilket du ska välja och vilket som passar just din utbildning? Här dyker vi ner i formaten, ser på för- och nackdelar, möjligheter och begränsningar för att bena ut när en Microlearning är att föredra eller när du bör välja Course. 


Låt oss börja med att titta på de två koncepten och vad de faktiskt innebär. Microlearning, eller mikrolärande som det heter på svenska, fokuserar primärt på mindre och kompakta ämnen och kunskap som snabbt konsumeras. Det råder något delade meningar om hur lång en microlearning bör vara men en måttstock är ca fem till tio minuter. Till skillnad från Mikrolärande har en course (kurs på svenska) inga direkta begränsningar på innehållets längd, kan ha ett bredare fokus och innehålla flera olika delar. 

Kurs vs Mikrolärande: för- och nackdelar

Det finns både för och nackdelar med de två formaten. Å ena sidan kräver en kurs mer sammanhängande inlärningstid av sina deltagare än en kurs utformad som Mikrolärande. Å andra sidan erbjuder en kurs en mer djupgående inlärningsupplevelse eftersom den kan täcka mer omfattande ämnen. Så hur vet du då vilket format som passar just din utbildning? Som alltid när det kommer till skapandet av utbildning så är det målgruppen som bestämmer riktning för såväl innehåll som format på din utbildning. Men, det finns även ett par andra aspekter att ha i åtanke som kan bana väg för ditt beslut:


  • Möjlighet att strukturera innehållet

Är ämnet omfattande eller volymen på materialet stort kan det behöva struktureras under rubriker som deltagaren enkelt kan hoppa mellan i en meny. I en kurs kan du välja att inkludera en meny-navigation. Detta går inte i mikrolärande-formatet. Eftersom konceptet mikrolärande bygger på tanken att inte ha för mycket i en och samma utbildning, och endast fokusera på en sak, ansens denna navigeringsfunktion inte behövas.

  • Olika möjlighet för navigering

När du bygger din utbildning i Rise så finns möjligheten att mixa de två formaten i en och samma utbildning. Du kan alltså, i ditt LMS, välja att vissa moduler har formatet mikrolärande och andra har formatet kurs. Ha dock i åtanke att utförandet för att navigera mellan olika sektioner i flödet skiljer sig en aning mellan de två formaten. Så även om möjligheten för att integrera ett mikrolärande i en kurs finns, kan det vara bra att hålla dig till ett format. Risken är annars att deltagarna blir förvirrade om navigeringsmöjligheterna i utbildningens olika delar skiljer sig.

  • Olika spårningsmöjligheter

I en kurs finns inbyggda komponenter för att säkerställa att deltagarna har förstått och tagit till sig kursens innehåll rätt. Det kan exempelvis röra sig om kunskapstest som deltagarna behöver klara för att få gå vidare i utbildningen. I en mikroinlärning finns det inte möjligheten att lägga till denna typ av spårningsbara kunskapstest. Däremot kan du lägga in Knowledge Check-frågor i din mikro-modul. Dock påverkar inte deltagarnas svar, oavsett om de har rätt eller fel, deras möjlighet att ta sig vidare i utbildning. Du kan alltså inte kräva att de ska svara rätt för att de ska komma vidare i en microlearning.

Sammanfattningsvis

Mikrolärande levererar korta moduler för snabb inlärning och passar för mindre omfattande ämnen. Formatet är skapat för att göra inlärningsprocessen mer effektiv och tillgänglig, där faktorer som tid inte ska utgöra ett hinder för lärande. Det kompakta och komprimerade formatet medför dock minskade spårningsmöjligheter och reducerad möjlighet att strukturera upp innehållet. Vanliga kursformat följer istället en traditionell struktur med längre moduler. Formatet passar mer omfattande ämnen som kräver lite mer tid av deltagaren. I en kurs kan du också spåra deltagarnas framsteg på ett mer detaljerat sätt och erbjuda fler navigeringsmöjigheter mellan kursens olika delar. 

Lycka till!

 

Vi är Lernova, din vän i världen av e-learning. Vi digitaliserar utbildningar och skräddarsyr e-learnings efter dina behov - alltid med rätt fokus, effekt och det där lilla extra.

 
Föregående
Föregående

AI-Voiceover eller Speaker?

Nästa
Nästa

Vad är ett författarverktyg?